петък, 10 февруари 2017 г.

Вариация Тирамису




Кое е вярно и кое не? Като всяка наложила се във времето рецепта и тази за любимото италианско Тирамису има своите истории. Десертът наистина е популярен и обичан навсякъде по света и има защо. Самите съставки са невероятно вкусни и добре пасващи помежду си.
Една от легендите гласи, че това е сиенски десерт, направен за първи път в чест на тосканския херцог Косимо Медичи. Той буквално се влюбил в сладкото изкушение и го нарекъл "Супата на херцога". Защо супа? На мен ми звучи напълно логично, имайки предвид, че оригиналното тирамису се приготвя в дълбок съд и се гребе с лъжица. Всъщност, малко след това тирамисуто става известно в Англия под имате "Английска супа" и "Trifle".
Друга история гласи, че венецианските куртизанки много тачели десерта, който им давал сили за любов през цялата нощ. И това не е напразно.  На италиански: tiramisù, „вдигни ме на крака!“, „ободрѝ ме!“, от гл. tira – дърпам, mi – мен, su – нагоре. Маскарпонето прави крема много калоричен, а какаото и кафето действат определено ободряващо.
От друга страна историците твърдят, че маскарпонето произхожда от Ломбардия. По това време в разпокъсана Италия хората консумирали най-вече местни продукти и надали са пътували до Ломбардия само за да си купят сиренето Маскарпоне.
Днес вариантите на този десерт са десетки и действително не е важно каква е истината. Важното е, че тирамису остава любима сладост из целия свят. Една от вариациите на десерта е и моята торта, която с удоволствие ви представям.

Продукти за торта 20 см:

блат:

1 яйце
25 г захар
25 г брашно
2 щипки сол
ванилия

пласт кафе - панакота:

1 жълтък
50 г пудра захар
2 с.л. инстантно кафе
200 мл течна млечна сметана
2 с.л. кафе - ликьор
1 пакетче желатин (7 г)

маскарпоне - крем:

500 г маскарпоне
3 яйца
60 г пудра захар
2 щипки сол
ванилия
2 с.л. амарето
1 пакетче желатин (7 г), разтворен на водна баня

огледална глазура: вижте тук





Приготвяне:

* Блат:  разбийте белтъка на сняг. Добавете захарта и доразбийте още 1-2 минути, докато получите гъст целувчен крем. Разбъркайте жълтъка и го сипете при белтъка. Подправете със сол и ванилия. Отгоре поръсете с брашното и внимателно разбъркайте тестото с лопатка. Изсипете сместа в тортена форма 20 см, покрита с хартия за печене. Печете в загрята на 180* фурна около 15 минути. След като блатът изстине изрежете краищата му до големина 18 см.

* Кафе-панакота: залейте желатина с 2-3 с.л. вода и го оставете да набъбне. Разбъркайте жълтъка и захарта с лъжица. Не разбивайте с миксер за да не вкарате вътре въздух. Сипете го в сметаната и добавете кафето. Сварете всичко на слаб огън или на водна баня, докато сместа съвсем леко започне да се уплътнява. Свалете от огъня и добавете ликьора и желатина. Разбъркайте, докато се стопи желатина. След като кремът се охлади го изсипете в малка кръгла тавичка (до 20 см), покрита с найлоново фолио. Приберете го във фризера и го оставете да се замрази. Ако тавичката ви е по-голяма от 20 см, изрежете след това замразената панакота с големината на блата 18 см.

* Маскарпоне-крем:  на водна баня разбийте на пухкав крем жълтъците със захарта. Ако не се притеснявате от консумацията на сурови яйца, пропуснете водната баня. Отделно разбийте белтъците на сняг заедно със солта. Сипете маскарпонето в голяма купа и подправете с ликьора и ванилията. Разбийте на гладък крем. Към него добавете жълтъците и отново разбийте. Накрая прибавете и белтъците, като бъркате с лопатка. Налейте желатина и разбъркайте за кратко с миксер.






* Сглобете тортата:  покрийте равна чиния с хартия за печене или найлоново фолио. Поставете подвижен ринг за торта (20 см)и покрийте вътрешната страна на стените с ленти ацетатна хартия. Ако нямате такава може да изрежете ленти от полиетиленови меки папки за документи. На дъното сипете 1/2 от маскарпоне-крема. Върху него поставете замръзналия пласт панакота и покрийте с останалия крем. Най-отгоре сложете блата и добре притиснете с ръце за да потъне леко в крема и да се изравни с него. Приберете тортата във фризера и я оставете за няколко часа да замръзне.

* Извадете тортата от фризера и я освободете от ринга. Отстранете фолиото и ацетатните ленти. Обърнете я в чиния с блата надолу.  Може да я залеете с глазура-ганаш от равни количества стопен шоколад и гореща течна сметана, а ако решите да направите огледална глазура, вижте тук. Да ви е сладко!





сряда, 8 февруари 2017 г.

Бисквитите с камамбер на Джулия Чайлд





"Смятам, че готвенето е любов, а вие? Най-хубавото нещо, което можете да сготвите за обичан човек, е най-хубавата валентинка, която можете да му подарите."

Джулия Чайлд
   
Джулия Чайлд! Име-легенда, вдъхновител на всички, които обичат да готвят и велик учител!

Имам удоволствието да държа в ръцете си книгата и́. Прелиствам я от седмица и се чудя откъде да започна. Със сигурност трябва да е нещо с масло и френско сирене-два любими мои вкуса. Всъщност, във френската кулинария маслото е основен продукт и няма място за чудене. Много често казвам, че тази кухня е мой фаворит, тъй като има перфектен баланс между продуктите, с които е приготвено дадено ястие. Никога не е прекалено кисело, или безсолно, много сладко или люто. Точно оттам идва и изискаността на вкуса на френските ястия.

Книгата на Джулия е една истинска кулинарна Библия! Съдържа 524 рецепти и много вариации към тях. Съвсем в стила на французите, както и на самата Джулия, всяко ястие е придружено от препоръка за най-подходящото вино, с което може да бъде поднесено. Книгата започва с истински полезна информация, какви трябва да бъдат кухненските съдове и прибори за да се получи перфектното ястие, как да подбираме продуктите, как да ги нарежем правилно, кои са точните мерки и разбира се, отново какво да е виното. Следва богат набор от рецепти, подредени по групи. Изключително логично обяснени стъпка по стъпка. Във всяка от рецептите има знак *, което означава, че до този етап ястието може да се приготви предварително. Намирам това за изключително удобно, имайки предвид заетостта на хората в последните години. Има и чудесни съвети. Ще цитирам нещо, което много ми хареса: " Научете се да използвате ръцете и пръстите си, те са чудесни инструменти".

Няма как да преразкажа цялата книга, а и не е нужно. Исках да ви запозная с нея, тъй като наистина мисля, че е богатство във всеки дом да има наръчник с рецептите на Джулия Чайлд. Първата рецепта, която приготвих е "Бисквити с камамбер". Ще я напиша дословно, както е в книгата, а след това ще споделя моите коментари.

Gallettes au Camembert

За около 50 бисквити:

180-250 г зряло сирене камамбер, бри или лидеркранц
90 г меко масло
2 яйца
1/2 ч.л. сол
1/8 ч.л. черен пипер
щипка лют червен пипер
2 чаши брашно

Махаме корите и намачкваме сиренето в купа с вилица. Смесваме с маслото, след това разбиваме яйцата и подправките. Сипваме брашното и и омесваме за кратко всичко заедно, за да оформим гладко и сравнително гъвкаво тесто. Поръсваме с още около супена лъжица или повече брашно и омесваме отново, ако тестото ни се стори твърде меко. Увиваме в пергаментова хартия и изстудяваме, докато се втвърди. Разточваме тестото с дебелина около 6 мм, изрязваме около 4 см кръгове и намазваме с разбито яйце. Печем в горната една трета на предварително загрята фурна на 180* в продължение на около 15 минути или докато леко покафенеят.

* Да споделя и моите впечатления от бисквитите. Избрах камамбер със зелен пипер, заради приятната му пикантност. Сложих 190 г, а брашно 270 г. Лютият пипер реших да поръся върху бисквитите, а не да го сложа в тестото. Завих тестото в найлоново фолио и оформих стегнато руло. Сложих го за 20 минути във фризера, а след това нарязах на бисквити, а не разточих, както е описано в рецептата. Направих ги доста по-тънки от 6 мм, но това е въпрос на избор. От двете яйца отделих 1 с.л. за намазване. Промените, които направих са несъществени. Спазих напълно рецептата на Джулия и резултатът беше повече от чудесен! Остава да подбера наистина правилното вино! Наздраве!
   
"Научете се да готвите-опитвайте нови рецепти, не се отчайвайте от грешките си, бъдете безстрашни, но преди всичко се забавлявайте."

Джулия Чайлд





сряда, 1 февруари 2017 г.

сряда, 25 януари 2017 г.

Салата с резене и портокал



Резенето е вкусен зеленчук със сладникав вкус и анасонова миризма. Съвсем леко напомня на копъра и е незаменимо при приготвянето на салати, супи и гарнитури. У нас е познато също и под имената див копър, морач, фенел, фенхел, сминд и аптекарски копър. Най-вкусната част от растението е плодът, но листата, както и семената също намират своето приложение в готварството. Лично аз най-много обичам резене в различни салати. Чудесно се съчетава с домати, както и цитруси.

Продукти за 4 салати:

2 малки глави резене или една голяма
2 портокала
1 с.л. люта горчица
1 с.л. мед
6 с.л. зехтин
сол на вкус
сок от 1 лимон
1 ч.л. семена от резене или копър
натрошени ядки за поръсване по избор

Приготвяне:

* В купичка разбъркайте на крем горчицата, меда и солта. Постепенно добавете зехтина.  Ще получите гладка емулсия, подобна на майонеза. Разредете с лимонов сок и овкусете със семената.

* Изрежете кората на  портокалите с остър нож така, че да отстраните и бялата част. Нарежете ги на тънки кръгове.

* Отрежете зелената част на резенето и отстранете най-външните листа. Също като портокалите го нарежете на тънки кръгове.

* Подредете салатите в отделни чинии, като ги оформите като кули. Редувайте резене с портокал. Отделно сипете соса в четири малки купички и сервирайте. Да ви е сладко!





четвъртък, 12 януари 2017 г.

Ароматни телешки кюфтенца в сметаново-горчичен сос





Разчупваме стандарта на пържените кюфтета, като добавяме в каймата ароматни корени. Ще бъдете много приятно изненадани от вкуса, опитайте.

Продукти за 4 порции:

кюфтенца:

500 г телешка кайма
1 яйце
3-4 с.л. галета
1 малка глава лук
1 морков
1 малък корен пащърнак
малък резен глава целина
1/4 стрък праз
сол и черен пипер на вкус
2-3 с.л. олио

сос:

1/2 глава ситно нарязан лук
8-10 нарязани на резенчета гъби
40 г масло
1 с.л. люта горчица
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
1 ч.ч. зеленчуков бульон
200 мл сметана
1-2 ч.л. пшеничено нишесте
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* За кюфтенцата нарежете на едро лука, моркова, пащърнака, целината и праза. Задушете ги до омекване в олиото, като от време на време добавяте по малко вода. След като зеленчуците добре омекнат ги отцедете, ако има много течност и смелете фино с блендер. Изсипете ги в каймата, прибавете яйцето, галетата, сол и пипер. Омесете добре и оформете малки кюфтенца. Изпържете ги в малко олио или ги изпечете във фурна.

* За соса задушете лука и гъбите в маслото. Добавете горчицата, индийското орехче и бульона. Варете 5 минути и налейте сметаната. Кипнете за още  2 - 3 минути и сгъстете с нишестето, размито в малко студена вода. Овкусете със сол и черен пипер.

* Сложете кюфтенцата в соса и задушете ястието на бавен огън за още 5 минути. Сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!





четвъртък, 5 януари 2017 г.

Шоколадово брауни с поширана круша и шоколадово - портокалов сос




Една страхотна рецепта на Йохан Лафер!

Продукти за 6 десерта:

поширани круши и сос:

6 малки круши
200 мл бяло вино
75 г мед
1 шушулка ванилия, разрязана по дължина
1 звездичка звезден анасон
3-4 зърна кардамон
кора от 1/2 портокал
300 мл прясно изцеден портокалов сок
150 г млечен шоколад, нарязан на ситно
25 г масло

брауниз:

50 г млечен шоколад
50 г нутела
50 г масло
2 яйца
50 г пудра захар
2 с.л. брашно
75 г фино смлени лешници, предварително запечени
ванилия
2 щипки сол
1 равна ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

* Поширане и сос: Обелете крушите, но не махайте дръжките. С малка лъжичка направете малък отвор откъм основата им и отстранете семките.

* В тенджерка смесете виното, меда, подправките и портокаловия сок. След като сместа кипне прибавете крушите. Поширайте на тих огън за десетина минути, докато крушите омекнат. Оставете ги да изстинат в сиропа.

* Извадете крушите от сиропа, а него прецедете. Върнете го обратно в тенджерата и редуцирайте до 130 мл. Дръпнете редукцията от огъня и прибавете маслото и шоколада. Разбъркайте на гладък сос. След това може да сервирате соса топъл или студен.

* Отрежете долната 1/3 от крушите и я нарежете на ситни кубчета.

* Брауниз: първо подгрейте фурната на 160* и намажете леглата на форма за печене на мъфини с масло и поръсете с брашно.
На водна баня стопете шоколада, нутелата и маслото. Охладете. В купа разбийте на пухкав крем яйцата с пудрата захар, а в друга купа смесете брашното, ванилията, солта, лешниците и бакпулвера.
Към шоколадовата смес прибавете разбитите яйца, кубчетата поширана круша и разбъркайте. Накрая сипете сухата смес и отново разбъркайте.
Разпределете тестото във формите и изпечете брауниза за около 20-25 минути.

* Сервирайте шоколадовият брауниз охладен, гарниран с поширана круша и полят с шоколадово - портокалов сос. Да ви е сладко!